Het weer in Cancun

Cancún is gezegend met een fantastisch klimaat voor strandvakanties. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen dat het toerisme juist hiér tot ontwikkeling gekomen is. Het tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie) staat vrijwel garant voor warm weer. De zon laat zich ook vaak zien, hoewel er wel gedurende het hele jaar kans is op regen- of onweersbuien.

Temperaturen

Het grootste deel van het jaar ligt het kwik overdag in Cancun rond de tropische grens van dertig graden Celsius. Enkel in de periode november tot en met maart heb je kans op dagen dat het kwik wat lager ligt. Vanaf april is de temperatuur vrij constant. Bijna alle dagen loopt de temperatuur dan al gedurende de ochtend naar de maximale waardes van 28 tot 34 graden Celsius, waarna het tot zonsondergang zo warm blijft. Daarna daalt het kwik langzaam om pas tegen de ochtend bij de laagste waardes van 20 tot 25 graden uit te komen. Wie in deze periode naar Cancún reist die hoeft zich om de temperatuur dan ook geen zorgen te maken. In het winterzonseizoen kun je wel te maken krijgen met ‘koelere dagen’. In het geval van Cancún heb je het dan over dagen waarbij de temperatuur tussen de twintig en vijfentwintig graden ligt. Heel af en toe staat er een zeer sterke noordelijke stroming die ervoor zorgt dat koude poollucht tot ver op het Amerikaanse continent door kan dringen. Bij uitzondering komt ook Cancún onder invloed van deze koude stroming te staan. Dit gebeurde bijvoorbeeld eind februari 2013, toen het kwik gedurende 24 uur rond de 18 graden Celsius bleef hangen. Het duurde daarna nog enkele dagen voordat het kwik weer naar de normale waardes van rond de 28-29 graden Celsius steeg.

De zuidelijke Yucatan-stroming zorgt ervoor dat er een constante zuidelijke aanvoer is van relatief warm zeewater. De kust voor Cancún heeft daarom zeewater dat altijd minimaal 26 graden Celsius is. Gedurende het jaar loopt dit op naar 29-30 graden Celsius in de periode juli tot en met oktober.

Heerlijk zonnig weer in Cancun

Regen & onweer

Cancún telt bijna zeventig procent regenvrije dagen. Daarmee scoort het beter dan veel andere Caribische bestemmingen. De grootste kans op regen heb je in de periode mei tot en met januari. Gemiddeld regent het dan 6 tot 14 dagen per maand. De meeste regen valt in de vorm van buien, die niet zelden gepaard gaan met onweer. De maanden september en oktober zijn veruit het natste. September is gemiddeld goed voor ongeveer 225 millimeter neerslag in één maand. De hoeveelheden zijn dan aanzienlijk hoger dan in het voorjaar, maar het is te weinig om van een echt regenseizoen te spreken.

onweer boven Cancun

Orkanen

Vanaf juni tot en december is er in Cancún kans op orkanen en tropische stormen. Dit komt doordat de stad in de aanvoerroute van orkanen ligt. Deze orkanen kunnen boven het relatief warme zeewater van de Atlantische Oceaan ontstaan. Gemiddeld krijgt Cancún eens in de paar jaar te maken met een orkaan. Soms wordt Cancún vol getroffen, zoals orkaan Wilma in 2005. Veel hotels en stranden liepen toen aanzienlijke schade op door deze categorie 4 orkaan. Twee jaar later was het orkaan Dean die zo’n driehonderd kilometer ten zuiden van Cancún aan land kwam. In dit geval waren het vooral de stranden die schade opliepen. Als toerist heb je niet zoveel te vrezen van orkanen. In tegenstelling tot natuurrampen zoals aardbevingen en tsunami’s vallen orkanen goed te voorspellen. Indien er serieuze orkaandreiging is worden toeristen tijdige geëvacueerd.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Cancun zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Cancun. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Cancun