Cancún voor beginners
Het weer in Cancún

Cancún is gezegend met een fantastisch klimaat voor strandvakanties. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen dat het toerisme juist hiér tot ontwikkeling gekomen is. Het tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie) staat vrijwel garant voor warm weer. De zon laat zich ook vaak zien, hoewel er wel gedurende het hele jaar kans is op regen- of onweersbuien.

Cancún bezienswaardigheden

In en rondom Cancún is er voldoende te zien en te doen. Vooral op het gebied van natuur, cultuur en watersport heeft Cancún enorm veel te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Cancún op een rijtje gezet:
Cancún bezienswaardigheden top 10

 

Temperatuur

Het grootste deel van het jaar ligt het kwik overdag rond de tropische grens van dertig graden Celsius. Enkel in de periode november tot en met maart heb je kans op dagen dat het kwik wat lager ligt. Vanaf april is de temperatuur vrij constant. Bijna alle dagen loopt de temperatuur dan al gedurende de ochtend naar de maximale waardes van 28 tot 34 graden Celsius, waarna het tot zonsondergang zo warm blijft. Daarna daalt het kwik langzaam om pas tegen de ochtend bij de laagste waardes van 20 tot 25 graden uit te komen. Wie in deze periode naar Cancún reist die hoeft zich om de temperatuur dan ook geen zorgen te maken. In het winterzonseizoen kun je wel te maken krijgen met ‘koelere dagen’. In het geval van Cancún heb je het dan over dagen waarbij de temperatuur tussen de twintig en vijfentwintig graden ligt. Heel af en toe staat er een zeer sterke noordelijke stroming die ervoor zorgt dat koude poollucht tot ver op het Amerikaanse continent door kan dringen. Bij uitzondering komt ook Cancún onder invloed van deze koude stroming te staan. Dit gebeurde bijvoorbeeld eind februari 2013, toen het kwik gedurende 24 uur rond de 18 graden Celsius bleef hangen. Het duurde daarna nog enkele dagen voordat het kwik weer naar de normale waardes van rond de 28-29 graden Celsius steeg.

De zuidelijke Yucatan-stroming zorgt ervoor dat er een constante zuidelijke aanvoer is van relatief warm zeewater. De kust voor Cancún heeft daarom zeewater dat altijd minimaal 26 graden Celsius is. Gedurende het jaar loopt dit op naar 29-30 graden Celsius in de periode juli tot en met oktober.

Regen & onweer

Cancún telt bijna zeventig procent regenvrije dagen. Daarmee scoort het beter dan veel andere Caribische bestemmingen. De grootste kans op regen heb je in de periode mei tot en met januari. Gemiddeld regent het dan 6 tot 14 dagen per maand. De meeste regen valt in de vorm van buien, die niet zelden gepaard gaan met onweer. De maanden september en oktober zijn veruit het natste. September is gemiddeld goed voor ongeveer 225 millimeter neerslag in één maand. De hoeveelheden zijn dan aanzienlijk hoger dan in het voorjaar, maar het is te weinig om van een echt regenseizoen te spreken.

Orkanen

Vanaf juni tot en december is er in Cancún kans op orkanen en tropische stormen. Dit komt omdat de stad in de aanvoerroute van orkanen ligt. Deze orkanen kunnen boven het relatief warme zeewater van de Atlantische Oceaan ontstaan. Gemiddeld krijgt Cancún eens in de paar jaar te maken met een orkaan. Soms wordt Cancún vol getroffen, zoals orkaan Wilma in 2005. Veel hotels en stranden liepen toen aanzienlijke schade op door deze categorie 4 orkaan. Twee jaar later was het orkaan Dean die zo’n driehonderd kilometer ten zuiden van Cancún aan land kwam. In dit geval waren het vooral de stranden die schade opliepen. Als toerist heb je niet zoveel te vrezen van orkanen. In tegenstelling tot natuurrampen zoals aardbevingen en tsunami’s vallen orkanen goed te voorspellen. Indien er serieuze orkaandreiging is worden toeristen tijdige geëvacueerd.

Beste reisperiode

Cancún is het hele jaar prima te bezoeken, zowel voor zonvakanties als voor de bezienswaardigheden. Ga je voor zonzeker weer dan zijn de maanden maart, april en mei de beste maanden. Wil je de warmste maanden opzoeken dan zijn mei tot en met september het beste. De grootste kans op dagen met neerslag heb je in augustus, september en oktober. Wie een zo klein mogelijke kans op regen of zelfs compleet regenachtige dagen wil hebben die kan deze maanden het beste mijden.

Het winterseizoen is aangenaam warm, met soms een iets koelere dag. Omdat dit voor Amerikanen ook het overwinterseizoen is, is het dan druk in Cancún wat leidt tot hogere kamerprijzen en rond de Kerstdagen vaak ook tot vrij dure vliegtickets.

Mensen met schoolgaande kinderen kiezen het beste de meivakantie als periode om naar Cancún te vliegen. De kans op neerslag is dan nog beperkt en warmte is gegarandeerd.

Meer info over Cancún

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Cancún:
alles over Cancún
Cancún informatie
Cancún tips
Cancún weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy