Vakantie in Cancún

Een vakantie in Cancún betekent vooral relaxen. Heerlijk genieten van het aangename weer, jezelf culinair laten verwennen en als je zin hebt er op uit gaan. Wil je dit allemaal niet en ben je veel liever actief bezig, ook dan zit je in Cancún prima. Je hebt hier uitstekende mogelijkheden om aan bijna alle vormen van watersport te doen, inclusief duiken, snorkelen, parasailing en surfen. Voor watersporters is deze omgeving een waar paradijs. Ook als je zin hebt om op een leuke manier kennis te maken met de hedendaagse en de oude cultuur van Mexico dan zit je hier goed. Cancún zelf is er geen goed voorbeeld van, maar het is wel een ideale uitvalsbasis voor allerlei uitstapjes.

Publiek

Cancún heeft de reputatie dat het vooral Amerikaans georiënteerd is. Inderdaad komen er veel Amerikanen (en Canadezen), maar ook nog redelijk wat mensen uit Latijns Amerikaanse landen en ook uit Europa. Het feit dat er veel Amerikanen komen (en het dus inderdaad Amerikaans georiënteerd is) komt omdat de Verenigde Staten geografisch veel dichter bij Cancún ligt dan veel andere landen. Immers is Mexico een buurland van de V.S., waardoor het voor de Amerikanen wat betreft tijd en vliegkosten prima te doen is om richting de Mexicaanse badplaatsen te reizen. Mexico is voor de Amerikanen wat Spanje en de Canarische Eilanden voor ons zijn. Wat mensen die Cancún ontwijken vanwege de Amerikanen (waarom zou je dat overigens doen?) niet beseffen is dat er in verhouding in het als meer Europees bestempelde Playa del Carmen ook grotendeels Amerikanen en Canadezen zitten. De verhoudingen zullen iets anders liggen, maar Playa del Carmen is net zoveel Amerikaans georiënteerd als dat Cancún dat is.

Amerikanen op vakantie in Cancun

Overnachten in Cancun

Wie de hotelzone van Cancún bekijkt die ziet dat de hotels grotendeels allemaal naast elkaar aan de stranden staan. Op sommige plekken heb je inderdaad het gevoel dat je op het strand tegen een muur van hotels aankijkt als je achterom kijkt, maar er zijn genoeg hotels te vinden waar je een meer ruimtelijk gevoel hebt. Deze hotels vind je vooral aan de noordelijke kant van de hotelzone, aan Bahia de Mujeres. Een mooi voorbeeld hiervan is het RIU Palace Peninsula, waar een grote tuin met meerdere zwembaden zorgt voor een meer dan ruimtelijk gevoel. Wie het grote hotel van de straatkant bekijkt zou dit zo niet verwachten. Ook aangenaam gelegen zijn de twee hotels van de Barceló-keten: Barceló Costa Cancún aan Playa Linda en Barceló Tucancun Beach dat uitzicht heeft op onder andere Playa Delfines.

Wie vanuit zijn/haar hotel juist in een levendig stuk van Cancún wil zitten die raden we aan om een hotel bij Centró de Cancún en Punta Cancún te zoeken. Hier zit het grootste deel van de winkels en uitgaansgelegenheden. Populair onder Europeanen in dit gebied zijn de hotels RIU Palace Las Americas en RIU Cancún. Erg mooi gelegen, maar zelden in pakketreizen vanuit Europa te boeken, zijn het Hyatt Regency Cancún en Fiesta Americana Grand Coral Beach.

Eén van de beter betaalbare hotelketens is Real hoteles. Dit is een Mexicaanse groep van hotels, die twee hotels in Cancún hebben. The Royal Cancún is hun adults-only hotel, het ernaast gelegen Gran Caribe Real Cancún is het familiehotel. Kinderen zijn hier zeer te spreken over het entertainment.

RIU Palace hotel in Cancun

TUI

Het aantal aanbieders dat eigen pakketreizen naar Cancún aanbiedt is niet al te groot. Na het verdwijnen van luchtvaartmaatschappij Martinair heeft TUI-dochtermaatschappij TUI fly (toen nog onder de naam ArkeFly) de route tussen Amsterdam en Cancún opgepikt. Het is dan ook niet verbazend dat zusje TUI een grote rol speelt in de Nederlandse markt van de vakanties naar Cancún. TUI behoort al jarenlang tot de grootste reismerken die actief zijn in Nederland.

Boeken bij TUI betekent dan ook dat je een vakantie boekt bij een reisorganisatie die jarenlang ervaring heeft. TUI heeft eigen hostesses en hosts in Mexico die je ter plaatse van advies kunnen voorzien en kunnen helpen in het geval van grote maar ook kleine problemen.

Bekijk vakanties in Cancun bij TUI

Hotels in Cancun

Goedkope lastminutes, vroegboekkorting en andere aanbiedingen

De prijzen van vakanties in Cancún zijn over het algemeen niet mis. Twee weken Cancún met twee personen kost je gemiddeld ongeveer drie- tot vijfduizend euro exclusief excursies. Dit is vooral afhankelijk van de reisperiode, het hotel dat je kiest en het moment dat je boekt. Op het moment dat vakanties boekbaar worden, ligt de basisprijs over het algemeen het laagst. Dat heeft vooral te maken met de beschikbaarheid van de goedkoopste vliegtuigstoelen. Naarmate er meer stoelen vol raken, des te hoger wordt de prijs van de vlucht. Op drukkere vluchtdagen is vroeg boeken daarom verstandig. Dit geldt helemaal als je tijdens één van de schoolvakanties naar Cancún wilt vliegen.

Als je geluk hebt wordt er nog met vroegboekkortingen gestrooid. Dit kan je al snel honderden euro’s korting opleveren als je met je hele gezin op vakantie gaat. Tegenwoordig worden er ook gedurende het hele jaar allerlei kortingsacties gehouden. Zo biedt TUI vaak kassakorting, vooral om de vluchten van TUIfly vol te krijgen.

bekijk actuele Cancun lastminutes bij TUI

Echte last minute aanbiedingen is iets wat steeds minder voor lijkt te komen. De reisorganisaties kopen steeds beter in, waardoor men niet zo vaak dreigt te blijven zitten met kamers of vliegtuigstoelen die men wel af moet nemen. Hierdoor is het aantal echte last minute deals steeds kleiner lijkt het wel. Toch kun je voor Cancún nog wel leuke aanbiedingen vinden. Vaak is het dan wel zo dat je al enkele dagen na het boeken moet vertrekken. Periodes met de beste aanbiedingen liggen buiten de Nederlandse schoolvakanties en vooral ook buiten de periodes dat Amerikanen massaal richting Mexico gaan. Dit is bijvoorbeeld vanaf halverwege december tot en met eind maart, maar ook de maanden juli en augustus. Als je een lastminute wilt boeken tijdens het orkaanseizoen dan kun je het beste eerst kijken naar de 14-daagse weersverwachting voor Cancún voordat je je vakantie boekt.

Cancun met kinderen

Wil je Cancun met je kind(eren) bezoeken? Dan is het goed te weten dat dit een prima vakantiebestemming is om met kinderen naartoe te gaan. Het weer is over het algemeen zeer prettig, de hotels bieden veel entertainment voor kinderen en veel kinderen zijn dol op de all-inclusive formules die de meeste hotels aanbieden. Dat betekent vaak ook voor de ouders een onbezorgde en relaxte vakantie. Factoren waar je wel rekening mee moet houden zijn het tijdsverschil en de sterke zon. Vooral jonge kinderen kunnen door het tijdsverschil tussen Cancun en Nederland ontregeld raken. Vroeg opstaan en tijdens (of zelfs voor) het avondeten in slaap vallen behoort daarbij zeker tot de mogelijkheden. Hoe ouder de kinderen, des te gemakkelijker ze met het tijdsverschil omgaan.

De kracht van de zon moet je in Mexico ook niet onderschatten. Omdat deze bestemming veel dichter bij de evenaar ligt, is de hoeveelheid straling meer dan in Nederland. Extra oplettend zijn qua bescherming tegen de zon is zeker voor kinderen extra belangrijk. Hun jonge huid is kwetsbaarder tegen gevaarlijke straling dan die van volwassenen. Dat geldt zeker voor babyhuidjes.

Behalve zon, zee en strand zijn er rond Cancun verschillende leuke uitstapjes die je met de kinderen kunt maken als je dat zou willen. Als de Maya-tempels hen niet boeien dan kun je altijd nog naar Tulum, waar de archeologische site direct bij een waanzinnig mooi strand ligt. Er zijn ook een aantal themaparken die serieus leuk zijn voor het hele gezin. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat Xel-Ha, Xplor en Xcaret te bieden hebben.

Vakantie met kinderen

Excursies

Er is in en rond Cancun enorm veel te beleven. Je kunt oude Maya-tempels bezoeken, met ziplines over de Mexicaanse mangroven vliegen, een duik maken in het extreem heldere water van een cenote, razendsnel over het water gaan tijdens een Jungle Speedboat Tour of onderwatermuseum Punta Nizuc bezoeken. Vrijwel alles wat er te doen is rond Cancun is te boeken als georganiseerde excursie. Soms word je bij je hotel opgehaald, soms moet je eerst met de bus of taxi naar een centraal punt komen, zoals bijvoorbeeld de pier vanwaar je zult vertrekken.

Tegenwoordig hoef je niet meer te wachten op het verkooppraatje van de host of hostess na aankomst op je vakantieadres. Je kunt vrijwel alle excursies en toegangstickets tegenwoordig gewoon zelf via internet boeken. Het kan handig zijn om dit al voor je vertrek naar Mexico te doen. Je bent dan in iedere geval gegarandeerd van plek.

Bekijk excursies in Cancun die je online kunt boeken

Ziplining boven de Mexicaanse jungle