Stranden in Cancun

De stranden van Cancún liggen vooral aan de buitenkant van de hotelzone. Aan de binnenzijde, grenzend aan Laguna de Nichupté, zijn er geen stranden. Stranden in Cancún zijn, net als in heel Mexico, open voor alle publiek. Officieel bestaan er geen privéstranden. In de praktijk lijkt het er echter wel vaak op dat stukken strand privébezit zijn. Omdat de terreinen van hotels en villa’s langs het strand vaak aan elkaar aansluiten, blijven er weinig plekken over waar je het strand vanaf de weg kunt bereiken. In totaal zijn er ruim tien officiële stranden in Cancún, ieder met een eigen toegang die voor iedereen toegankelijk is.Het strandleven

Omdat een groot deel van de stranden langs de hotels ligt, zijn de voorzieningen die er zijn vooral bedoeld voor de hotelgasten. daarom bevinden deze zich vooral op de terreinen van de hotels. Bordjes en bij sommige hotels bewakers laten niet-gasten weten dat ze er niet welkom zijn. Hetzelfde geldt voor het gebruik van strandbedden, cabana’s en parasols. Deze zijn exclusief voor de gasten van de hotels. Op sommige plekken, maar niet overal, kun je ligbedden en/of parasols huren. Ook strandbarretjes zul je niet zoveel aantreffen in Cancún. Op sommige plekken, zoals aan Playa Gaviota Azul en aan Playa Tortugas, is er wel een strandbar en/of restaurant aanwezig. Op andere plekken moet je het doen met wat je zelf meegenomen hebt of kun je iets kopen bij de lopende verkopers die op de stranden actief zijn.

Het strandleven in Cancun

De stranden

De stranden zijn in twee gebieden in te delen: de stranden aan de Caribische Zee en de stranden aan de Bahia de Mujeres.

De stranden die aan de Caribische Zee liggen zijn degene die aan de oostelijke kant van de hotelzone liggen. Eigenlijk is er sprake van één groot strand van ongeveer tien kilometer die opgesplitst is in verschillende gebieden. Dit strand loopt vanaf Club Med Cancún Yucatan in het zuidoosten tot aan Dreams Cancún Resort en Spa in Punta de Cancún. Strandnamen die je hier tegenkomt zijn Playa Chac Mool, Playa Delfines, Playa Marlin, Playa Ballenas en Playa Gaviota Azul. Allemaal stranden met fijn witgeel zand, weinig begroeiing en gelegen aan zo’n felle zee dat als je thuis foto’s laat zien men denkt dat je de foto’s bewerkt hebt. Door de ligging kennen deze stranden de sterkste stroming. De vrijwel immer aanwezige passaatwinden zorgen voor wind uit het oosten, noordoosten of zuidoosten. Soms is er sprake van een aflandige wind, waardoor de zee ineens veel kalmer is. Het voelt dan ook warmer aan op deze kant van de stranden.

Strand en zee

Bahia de Mujeres ligt aan de noordkant van de hotelzone van Cancún. Deze baai is gelegen tussen de hotelzone en het eiland Isla Mujeres. Hier geen aaneengesloten stranden, maar stranden die wat betreft uiterlijk soms onderscheidend zijn van de rest en die op sommige plekken gescheiden worden door rotsen, steigers of een waterweg (de twee kanalen die de lagune met de zee verbinden). De ligging aan de noordkant zorgt ervoor dat de zee hier over het algemeen een stuk rustiger is dan aan de oostkant. Hoe dichter je bij het begin van de hotelzone komt, des te rustiger de branding is. Dit deel van Cancún is daarom beter geschikt voor toeristen met jongere kinderen dan de stranden die aan de oostkust gelegen zijn.

Parkeren en vervoer

Bij sommige stranden is er sprake van een (openbare) parkeerplaats, bij een aantal kun je echter niet parkeren. Stiekem je auto parkeren bij een restaurant of winkel levert je waarschijnlijk een reprimande op van de bewaker van dat pand. Op redelijk loopafstand van Playa Caracol en Playa Gaviota Azul heb je diverse parkeerplaatsen, zowel betaald als gratis. Sommige stranden hebben wel een eigenparkeerplaats, zoals Playa Delfines, Playa Marlin en Playa Las Perlas.

De bussen stoppen bij vrijwel ieder strand. Er zijn eigenlijk twee routes door de hotelzone: eentje opwaarts over Boulevard Kukulkán en eentje neerwaarts. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke bus je neemt, zolang die maar in de goede richting rijdt. Een kaartje koop je bij de chauffeur. Voor Nederlandse begrippen kost dit een schijntje. Een taxi nemen kan ook, maar is in Cancún redelijk prijzig. Ook zul je niet bij alle stranden taxichauffeurs hebben staan wachten op het moment dat je weer terug naar je hotel of appartement wilt gaan.

Strand in Cancun met wuivende palmen