Reizen naar Cancun

De afstand van Nederland naar Cancún bedraagt ongeveer 8400-8500 kilometer. Omdat er geen verbinding over de weg mogelijk is, is dé manier om vanuit Nederland naar Cancún te reizen per vliegtuig. Bij een rechtstreekse vlucht steek je in ongeveer 11 uur de Atlantische Oceaan over richting de internationale luchthaven van Cancún. De terugvlucht kan door wind in de rug een half uurtje tot een uur sneller verlopen. In de praktijk kiezen luchtvaartmaatschappijen vanwege kostenoverwegingen steeds vaker voor een iets lagere cruisesnelheid om op die manier brandstof te besparen. Hierdoor duurt de terugvlucht steeds vaker bijna net zo lang als de heenvlucht.

Vliegen naar Cancún

Vanuit Amsterdam zijn de twee meest voor de hand liggende mogelijkheden om naar Cancún te vliegen TUIfly en KLM/Air France. TUIfly is een zustermerk van reisorganisatie TUI. Zij specialiseren zich vooral in het vervoer van toeristen, waarbij ze hoofdzakelijk pakketreizen verkopen waarbij de vlucht, transfers en de accommodatie inbegrepen is. Losse vliegtickets naar Cancun boeken kan ook bij TUI.  TUIfly vliegt meerdere keren per week vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Cancún International Airport. Op de route is er vaak een tussenlanding ingelast op de heenreis en soms op de terugreis. Als de dagen van de heen- en terugreis op dezelfde dag van de week vallen dan is de kans groot dat je op één van de twee vluchten een tussenstop hebt. Vaak is dit op Cuba. Hierdoor wordt de totale reisduur van ongeveer elf uur verhoogd naar ongeveer veertien uur. Meestal mag je het vliegtuig niet uit tijdens de tussenstop. TUIfly telt drie reisklassen, waarbij de hoeveelheid beenruimte toeneemt naarmate je een hogere klasse boekt. Bij vluchten naar Cancun krijg je maaltijden en drankjes gratis, net als het gebruik van een persoonlijk entertainmentsysteem waarop je films kunt kijken en spelletjes kunt doen. In de lagere twee klassen moet je voor zaken als stoelreservering en ruimbagage bijbetalen.

Met KLM is de kans groot dat je met een overstap naar Cancún moet vliegen. Je moet hierbij het vliegtuig verlaten en overstappen in een ander vliegtuig. KLM heeft in het verleden wel rechtstreeks op Cancún gevlogen. De meest voor de hand liggende route is in veel gevallen via Parijs. Je vliegt dan met Air France naar Parijs Charles de Gaulle om vervolgens de oversteek naar Cancún te maken. KLM biedt ook routes aan via Amerika (in samenwerking met partner Delta Airlines) of via Mexico City.

De meeste pakketreizen naar Cancún worden aangeboden met een vlucht die uitgevoerd wordt door TUIfly. Deze luchtvaartmaatschappij domineert het vliegverkeer vanuit Nederland richting Cancún. Is het aanbod vanuit Nederland op een bepaald te duur, bijvoorbeeld omdat er schoolvakanties zijn in Nederland? Kijk dan eens naar vakanties met vertrek vanuit België of via Duitsland. Zo kun je vakanties en vliegtickets boeken met vertrek vanuit Brussel, Düsseldorf of Frankfurt. Vooral tijdens de Nederlandse schoolvakanties is vliegen vanaf Düsseldorf Airport vaak een goedkopere optie.

Cruises en Cancún

Cancún heeft geen cruisehaven. Er zijn dan ook geen cruiseboten die Cancún aandoen. Wie een cruise wil maken en daarbij Cancún wil bezoeken die moet een cruise boeken waarbij het eiland Cozumel in de route opgenomen is. Als je er eentje hebt met aankomst ‘s morgens vroeg op Cozumel en vertrek laat in de middag of in de avond dan heb je in principe voldoende tijd om naar Cancún te gaan. Je kunt dan de transferboot van Cozumel naar Playa del Carmen nemen (wordt als het goed is verzorgd door de cruiseline) en vervolgens per taxi of als georganiseerde excursie naar Cancún gaan. De reistijd over de weg bedraagt ongeveer 1 uur.

Reizen in Cancún

De goedkoopste manier om je binnen Cancún te verplaatsen is te voet. Omdat de afstanden vrij groot zijn zal het je in veel gevallen niet lukken om te voet overal te geraken waar je wilt. De bus is het goedkoopste middel om van/naar Cancún naar de hotelzone te reizen en vooral om binnen de hotelzone te reizen. Er rijden veel bussen over de Boulevard Kukulkán, in beide richtingen. Je kunt eenvoudig op de bus stappen en koopt je kaartje bij de chauffeur. Een andere optie is de taxi. Deze zijn echter vrij duur in Cancún.

Huur een auto

Wil je volledige vrijheid dan is het huren van een auto een uitstekend alternatief voor het openbaar vervoer. Huurauto’s zijn redelijk betaalbaar in Cancún en de prijzen van brandstof zijn voor onze begrippen aantrekkelijk. Je hebt met een huurauto niet alleen een vervoersmiddel om je binnen Cancún te verplaatsen, maar je kunt er natuurlijk ook uitstapjes mee maken naar Playa del Carmen, Crococun, Xel-ha, Xcaret en de verschillende Mayasteden. Autorijden is prima te doen, mits je op de drukke wegen en de snelwegen blijft. Daarbuiten kunnen wegen al snel gevaarlijk worden door slecht onderhoud en in het donker door slechte verlichting. Houd er ook rekening mee dat Mexicanen niet de beste chauffeurs ter wereld zijn. Een rijbewijs krijg je hier tegen betaling, zonder dat je een rijvaardigheidsexamen af hebt hoeven leggen. Je kunt je wel voorstellen wat dat betekent voor het niveau van de gemiddelde automobilist in Mexico.

Je kunt je huurauto vooraf vanuit Nederland een huurauto voor Cancun regelen. Daarmee voorkom je te hoge lastminute tarieven of dat je zelfs helemaal naast een bepaald type auto grijpt. Via Easyterra.nl kun je gemakkelijk de voorwaarden en prijzen van huurauto’s in Cancun met elkaar vergelijken en direct online reserveren als je dat zou willen.

Bekijk huurauto’s in Cancun via Easyterra

Gaaf.... een VW Kever huren in Cancun!

Fietsen

Langs de hotelzone ligt een fraai fietspad. Dit wordt echter meer door voetgangers gebruikt dan door fietsers. Reden is de beperkte beschikbaarheid van huurfietsen in Cancún. Amerikaanse toeristen zijn over het algemeen niet zulke actieve fietsers als ze op vakantie zijn. Het is hier vooral een kwestie van weinig vraag naar huurfietsen waardoor het aanbod ook beperkt is. Wie een fiets wil huren kan het beste bij de receptie van het hotel naar de mogelijkheden vragen.

Golfkarretjes

Als je een uitstapje naar Isla Mujeres maakt dan is een golfkarretje dé manier om dat eiland te ontdekken. Golfkarretjes en in mindere mate scooters worden daar meer gebruikt dan auto’s. Jezelf verplaatsen met een golfkarretje zorgt ervoor dat je van de buitenlucht geniet en dat je op een relaxte wijze het eiland verkent. Je kunt een reservering maken op de veerboot naar Isla Mujeres, maar je kunt het ook ter plaatse regelen nadat je van de ferry gestapt bent.

Golfkarretjes op Isla Mujeres