Cancún voor beginners
Cancún reisinformatie

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Cancún reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Cancún. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Cancún-sites en in reisgidsen over Cancún. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden.

Cancún bezienswaardigheden

In en rondom Cancún is er voldoende te zien en te doen. Vooral op het gebied van natuur, cultuur en watersport heeft Cancún enorm veel te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Cancún op een rijtje gezet:
Cancún bezienswaardigheden top 10

 

Alarmnummer
Het alarmnummer in Cancún is voor toeristen 911. Dit nummer is in 2011 ingevoerd om de grote groep Amerikaanse toeristen tegemoet te komen. Voor locals is het noodnummer 066 in gebruik.

Douane & documenten
Om Mexico te bezoeken heb je een paspoort nodig dat bij terugkomst nog ten minste zes maanden geldig is. Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben. Voordat je in Mexico landt moet je een toeristenkaart invullen met daarop jouw gegevens, je verblijfsgegevens en de vluchtgegevens. Deze wordt bij aankomst op Cancún International Airport afgestempeld. Je moet hem daarna goed bij je paspoort bewaren, want bij vertrek uit Mexico moet je deze kaart weer inleveren. Toeristen mogen maximaal 3 maanden aaneengesloten in Mexico verblijven.
Het belasting vrij invoeren van tabak is beperkt tot 200 sigaretten, 200 gram tabak of 50 sigaren per volwassene. Op het invoeren van drugs staan zware straffen. Ook het invoeren van planten en bederfelijke levensmiddelen is verboden.

Feestdagen
Cancún kent een aantal vaste feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Processies, bedevaarten en andere religieuze feesten kom je verspreid over het jaar in heel Yucatan tegen. Cancún staat vooral bekend om het uitstekende carnaval dat in februari/maart gevierd wordt. Op feestdagen wordt ter hoogte van Km 5 in de hotelzone een enorme Mexicaanse vlag gestreken. Deze is vanaf kilometers afstand al zichtbaar.

Overzicht van feestdagen in Cancún:
1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
5 februari - Día de la Constitutión
1 mei - Dag van de Arbeid
5 mei - Dag van de Slag bij Puebla
15 augustus - Maria Hemelvaart
16 september - Onafhankelijkheidsdag
1 november - Allerheiligen
2 november - Allerzielen
20 november - Dag van de Mexicaanse Revolutie
12 december - Aparición de la Virgin de Guadeloupe
25 december - Kerstmis
variabel - Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen

Fooien
Het achterlaten van een fooi (propina) is zeer gebruikelijk in Cancún. Het personeel leeft grotendeels van de fooien van toeristen. Vergeet ook niet het personeel in de all-inclusivehotels af en toe een fooi toe te stoppen.
In restaurants en bars is een fooi van 15% over de totaalrekening gebruikelijk. Let wel even goed op of ze deze fooi al niet toegevoegd hebben op de rekening. Je zou hem anders dubbel betalen. Voor kamermeisjes laat je 20 tot 40 pesos per dag achter in je kamer. Kruiers geef je 10 tot 30 pesos per koffer/tas.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld
In Cancún betaal je met de Mexicaanse peso. De wisselkoers van de peso ten opzicht van de euro varieert. De laatste jaren schommelt de koers rond de 16 tot 18 peso voor 1 euro. Door de aanwezigheid van veel Amerikaanse toeristen zie je vaak ook prijzen in dollars vermeld staan. Je kunt op veel plekken in Cancún met de Amerikaanse dollar betalen. Voor ons Europeanen is het gunstiger om Mexicaanse pesos te pinnen en daar mee te betalen.

Geldautomaten
In Cancún vind je volop geldautomaten. Deze bevinden zich vooral in de winkelcentra, maar ook in lobby’s van sommige hotels. Naast Mexicaanse pesos kun je vaak ook Amerikaanse dollars pinnen. Houd er rekening mee dat steeds meer banken het niet standaard toestaan dat je buiten Europa geld pint. Dit om fraude te voorkomen. Je zult daarom in de meeste gevallen via je bank moeten regelen dat je gedurende de duur van je vakantie wereldwijd kunt pinnen.

Internet & wifi
Omdat heel veel hotels internet aanbieden aan hun gasten (al dan niet tegen betaling) zul je vrijwel tevergeefs op zoek gaan naar internetcafés in Cancún. Als je een hotel boekt en internet een must vindt, kijk dan wel waar je internet hebt. Vaak is de verbinding beperkt tot de lobby en eventueel andere openbare ruimtes in het hotel. Voor internet op de kamer, mits beschikbaar, moet niet zelden apart betaald worden.
Steeds meer horecagelegenheden (bars en restaurants) bieden gratis draadloos internet aan hun gasten aan. Soms heb je een wachtwoord nodig om het wifi-netwerk voor gasten op te komen. Een kwestie van eventjes vragen aan het personeel.

Kleding
Het warme klimaat van Cancún vraagt om comfortabele kleding. Katoenen kleding is aan te raden. Het is niet gepast om in badkleding winkelcentra of restaurants te bezoeken. Veel hotels verwachten dat hun gasten bij het avondeten in ieder geval gepast gekleed gaan. Dus de dames geen badkleding met omslagdoek en voor de heren geldt vaak dat een lange broek, een shirt met mouwen en normale schoenen een must zijn.

Naturisme
Naakt of topless zonnen wordt in Mexico als ongepast gezien. Dat weerhoudt sommige (voornamelijk Europese) vrouwen er niet van om op de stranden van Cancún de bikinitop toch uit te doen.

Prijzen
Mexico is geen duur vakantieland. De concentratie van toeristen in Cancún maken van deze bestemming wel een duurdere bestemming dan gebruikelijk in Mexico. Het prijsniveau ligt hier dan ook veel hoger dan in niet-toeristische gebieden in Mexico. Als je Cancún vergelijkt met andere Caribische bestemmingen dan springt de stad er niet gunstiger of ongunstiger uit.

Taal
In Mexico (dus ook in Cancún) is Spaans de officiële taal. In hotels, restaurants, winkels en toeristische plekken wordt ook veel Engels gesproken. Zodra je de toeristische plekken verlaat is de kans steeds groter dat je te maken krijgt men mensen die alleen maar Spaans spreken.

Telefoneren
Mobiel bellen vanuit Mexico naar Nederland of telefoontjes ontvangen met de Nederlandse mobiele telefoon in Cancún is vrij prijzig. Beter is om gebruik te maken van gratis oplossingen via internet om te communiceren met Nederland.

Tijdsverschil
In Cancún is het altijd 7 uur vroeger dan in Nederland en België. Omdat Mexico ook aan zomertijd en wintertijd doet is het tijdsverschil constant.

Veiligheid
Mexico komt geregeld in het nieuws vanwege aan drugs gerelateerde criminaliteit. In toeristenoorden zoals Cancún (en ook elders in Yucatan) zul je hier waarschijnlijk helemaal niets van merken. Voor Cancún geldt hetzelfde als voor alle toeristenbestemmingen: pas op met je duren spullen, vermijd verkeerde plekken op verkeerde tijdstippen en gebruik het kluisje op je kamer voor je geld, reisdocumenten en andere waardevolle spullen.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Cancún vind je veel aanvullende informatie over Cancún.

Meer info over Cancún

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Cancún:
alles over Cancún
Cancún informatie
Cancún tips
Cancún weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy