Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Cancún reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Cancún. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Cancún-sites en in reisgidsen over Cancún. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden.

Alarmnummer

Het alarmnummer in Cancún is voor toeristen 911. Dit nummer is in 2011 ingevoerd om de grote groep Amerikaanse toeristen tegemoet te komen. Je kunt via alarmnummer 911 Engels spreken. Voor locals is het noodnummer 066 in gebruik.

Douane & documenten

Om Mexico te bezoeken heb je een paspoort nodig dat bij terugkomst nog ten minste zes maanden geldig is. Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben. Voordat je in Mexico landt moet je een toeristenkaart invullen met daarop jouw gegevens, je verblijfsgegevens en de vluchtgegevens. Deze wordt bij aankomst op Cancún International Airport afgestempeld. Je moet hem daarna goed bij je paspoort bewaren, want bij vertrek uit Mexico moet je deze kaart weer inleveren. Toeristen mogen maximaal 3 maanden aaneengesloten in Mexico verblijven.

Het belasting vrij invoeren van tabak is beperkt tot 200 sigaretten, 200 gram tabak of 50 sigaren per volwassene. Op het invoeren van drugs staan zware straffen. Ook het invoeren van planten en bederfelijke levensmiddelen is verboden.

Excursies en activiteiten

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Cancun bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Cancun.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Cancun
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Cancun via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Cancun via GetYourGuide

Feestdagen

Cancún kent een aantal vaste feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Processies, bedevaarten en andere religieuze feesten kom je verspreid over het jaar in heel Yucatan tegen. Cancún staat vooral bekend om het uitstekende carnaval dat in februari/maart gevierd wordt. Op feestdagen wordt ter hoogte van Km 5 in de hotelzone een enorme Mexicaanse vlag gestreken. Deze is vanaf kilometers afstand al zichtbaar.

Overzicht van feestdagen in Cancún:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
5 februari – Día de la Constitutión
1 mei – Dag van de Arbeid
5 mei – Dag van de Slag bij Puebla
15 augustus – Maria Hemelvaart
16 september – Onafhankelijkheidsdag
1 november – Allerheiligen
2 november – Allerzielen
20 november – Dag van de Mexicaanse Revolutie
12 december – Aparición de la Virgin de Guadeloupe
25 december – Kerstmis
variabel – Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen

De enorme vlag die in Cancun tijdens feestdagen gehesen wordt.

Fooien

Het achterlaten van een fooi (propina) is zeer gebruikelijk in Cancún. Het personeel leeft grotendeels van de fooien van toeristen. Vergeet ook niet het personeel in de all-inclusivehotels af en toe een fooi toe te stoppen.
In restaurants en bars is een fooi van 15% over de totaalrekening gebruikelijk. Let wel even goed op of ze deze fooi al niet toegevoegd hebben op de rekening. Je zou hem anders dubbel betalen. Voor kamermeisjes laat je 20 tot 40 pesos per dag achter in je kamer. Kruiers geef je 10 tot 30 pesos per koffer/tas.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

In Cancún betaal je met de Mexicaanse peso. De wisselkoers van de peso ten opzicht van de euro varieert. De laatste jaren schommelt de koers rond de 17 tot 22 peso voor 1 euro. Door de aanwezigheid van veel Amerikaanse toeristen zie je vaak ook prijzen in dollars vermeld staan. Je kunt op veel plekken in Cancún met de Amerikaanse dollar betalen. Voor ons Europeanen is het gunstiger om Mexicaanse pesos te pinnen en daar mee te betalen.

TIP: Wisselkoers berekenen en Mexicaanse pesos bestellen
Wil je de huidige wisselkoers van de Mexicaanse peso ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je Mexicaanse pesos bestellen, zodat je bij aankomst in Cancun niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de peso en bestel je geld eventueel direct online

pesos wisselen

Geldautomaten

In Cancún vind je volop geldautomaten. Deze bevinden zich vooral in de winkelcentra, maar ook in lobby’s van sommige hotels. Naast Mexicaanse pesos kun je vaak ook Amerikaanse dollars pinnen. Houd er rekening mee dat steeds meer banken het niet standaard toestaan dat je buiten Europa geld pint. Dit om fraude te voorkomen. Je zult daarom in de meeste gevallen via je bank moeten regelen dat je gedurende de duur van je vakantie wereldwijd kunt pinnen.

Internet & wifi

Omdat heel veel hotels internet aanbieden aan hun gasten (al dan niet tegen betaling) zul je vrijwel tevergeefs op zoek gaan naar internetcafés in Cancún. Als je een hotel boekt en internet een must vindt, kijk dan wel waar je internet hebt. Vaak is de verbinding beperkt tot de lobby en eventueel andere openbare ruimtes in het hotel. Voor internet op de kamer, mits beschikbaar, moet niet zelden apart betaald worden.
Steeds meer horecagelegenheden (bars en restaurants) bieden gratis draadloos internet aan hun gasten aan. Soms heb je een wachtwoord nodig om het wifi-netwerk voor gasten op te komen. Een kwestie van eventjes vragen aan het personeel.

Internet via wifi

Kleding

Het warme klimaat van Cancún vraagt om comfortabele kleding. Katoenen kleding is aan te raden. Het is niet gepast om in badkleding winkelcentra of restaurants te bezoeken. Veel hotels verwachten dat hun gasten bij het avondeten in ieder geval gepast gekleed gaan. Dus de dames geen badkleding met omslagdoek en voor de heren geldt vaak dat een lange broek, een shirt met mouwen en normale schoenen een must zijn.

Naturisme

Naakt of topless zonnen wordt in Mexico als ongepast gezien. Dat weerhoudt sommige (voornamelijk Europese) vrouwen er niet van om op de stranden van Cancún de bikinitop toch uit te doen.

Vrouw op strand zonder topje

Prijzen

Mexico is geen duur vakantieland. De concentratie van toeristen in Cancún maken van deze bestemming wel een duurdere bestemming dan gebruikelijk in Mexico. Het prijsniveau ligt hier dan ook veel hoger dan in niet-toeristische gebieden in Mexico. Als je Cancún vergelijkt met andere Caribische bestemmingen dan springt de stad er niet gunstiger of ongunstiger uit.

Taal

In Mexico (dus ook in Cancún) is Spaans de officiële taal. In hotels, restaurants, winkels en toeristische plekken wordt ook veel Engels gesproken. Zodra je de toeristische plekken verlaat is de kans steeds groter dat je te maken krijgt men mensen die alleen maar Spaans spreken.

Telefoneren

Mobiel bellen vanuit Mexico naar Nederland of telefoontjes ontvangen met de Nederlandse mobiele telefoon in Cancún is vrij prijzig. Een uitzondering geldt als je bij je provider een speciale dag- of weekbundel aanschaft voor het buitenland waar ook een x-aantal belminuten inbegrepen zijn. Dan kan bellen vanuit Cancun een stuk goedkoper zijn. Nog beter is om gebruik te maken van gratis oplossingen via internet om te communiceren met Nederland.

Telefooncel in Cancun

Tijdsverschil

In Cancún is het tijdens de Nederlandse zomertijd (laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober) 7 uur vroeger dan in Nederland en België. Tijdens de Nederlandse wintertijd (eind oktober tot eind maart) bedraagt het tijdsverschil 6 uur in plaats van 7 uur.

Veiligheid

Mexico komt geregeld in het nieuws vanwege aan drugs gerelateerde criminaliteit. In toeristenoorden zoals Cancún (en ook elders in Yucatan) zul je hier waarschijnlijk helemaal niets van merken. Voor Cancún geldt hetzelfde als voor alle toeristenbestemmingen: pas op met je dure spullen, vermijd verkeerde plekken op verkeerde tijdstippen en gebruik het kluisje op je kamer voor je geld, reisdocumenten en andere waardevolle spullen.

Veiligheid in Cancun