Bezienswaardigheden en excursies in Cancun

Tijdens je vakantie in Cancún hoef je je niet te vervelen. Er is voldoende te ondernemen, zowel in als rondom Cancún. Het vermaak in Cancún en de hotelzone zelf bestaat uit allerlei watersporten, enkele musea, overblijfselen van Maya-bouwwerken, winkelcentra en een waterpark. Wie de populaire pretparken, dierentuinen en Maya-steden wil bezoeken die zal er op uit moeten. Cancún is daarvoor een ideale uitvalsbasis, omdat er zowel in zuidelijke als in oostelijke richting snelwegen liggen waarover je je prima kunt verplaatsen. Omdat Cancún een eigen luchthaven heeft, kun je ook vrij snel met het vliegtuig uitstapjes maken. Er zijn echter voldoende boeiende bezienswaardigheden die dicht genoeg bij liggen.

Het gebied in Yucatán – Cancún staat vooral bekend om zijn Maya Ruïnes. De mooiste tempels en ruïnes zijn te vinden bij Chichen Itza. Doordat er een verscheidenheid aan stijlen te vinden is, verwacht men dat het de bevolking er zeer divers is geweest. Het behoort dan ook tot de grootste Maya stad ter wereld. Op sommige plekken is duidelijk te zien dat de gebouwen middels een soort dam met elkaar werden verbonden. De beroemdste gebouwen zijn El Castillo ook wel Kukulcán genoemd, Akab Dzib, Caracol, Las Monjas en Xtoloc. Andere beroemde Maya Ruïnes zijn te vinden bij Cobá, Uxmal en Edzná.

Reserveer je tours en activiteiten

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Cancun bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Cancun.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Cancun
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Cancun via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Cancun via GetYourGuide

Natuurpark Garrafón

Op het idyllische eiland Isla Mujeres, wat vertaald vrouweneiland betekent, is het mooie natuurpark Garrafón gelegen. Het park ligt op het zuidelijkste puntje van Isla Mujeres. De indrukwekkende kliffen worden er afgewisseld met een kleurrijke turquoise zee waarin veel prachtig koraal en zeeleven te ontdekken is. Niet voor niets is deze locatie zeer gewild onder snorkelaars. Verder is er een beeldenpark te bewonderen bij de naast gelegen klif ‘Punta Sur’ waar tevens een tempel en een vuurtoren zijn gelegen.

Meer info over Garrafon

Xel-Ha

Sinds de opening in 1995 heeft men getracht het natuurschoon en wat er leeft op een verantwoorde manier te combineren met familie plezier. Hier zijn zelfs verschillende onderscheidingen voor verdiend. In het Xel-Ha park zijn veel dingen te ontdekken, te doen en te beleven. Je kunt er zwemmen, snorkelen, eten en drinken, luieren aan het strand, zwemmen met dolfijnen, lopen over de zeebodem met een soort ‘glazen bol’ over het hoofd, duiken, knuffelen met een pijlstaartrog of bijkomen met een heerlijke ontspannende massage. De mogelijkheden lijken er onbeperkt!

Meer info over Xel-Ha

Chichen-Itza

Op deze wereld beroemde archeologische site is de grootste pre-Colombiaanse Maya stad te bewonderen. Het is tevens één van de meest bezochte sites van Mexico. Archeologen verwachten dat de stad tussen 600 en 900 jaar na Christus is gesticht. Het meest bezochte bouwwerk is het indrukwekkende 365 treden tellende El Castillo wat ook wel de tempel van Kukulcán wordt genoemd. Sommige mensen beweren er een bepaalde energie te voelen. Chichen-Itza ligt ten westen van Playa del Carmen.

Meer info over Chichen Itza

Maya-stad Chichén Itzá

Xcaret

Xcaret behoort tot de meest bezochte plekken in de buurt van Cancun. In dit fraaie archeologische park van Cancún is genoeg te ontdekken en te beleven voor jong en oud. Doormiddel van verschillende shows worden stukken uit de Mexicaanse geschiedenis opgevoerd en krijg je een goed beeld van de Mexicaanse cultuur. Daarnaast speelt de flora en fauna er ook een grote rol. Er is een koraalrif aquarium, een vlinderpaviljoen en natuurlijke zwembaden en ondergrondse rivieren om te ontdekken. Dit alles is te vinden in het gezellige Xcaret Park wat zich op ongeveer zestig kilometer ten zuiden van Cancún bevindt.

Meer info over Xcaret

Croco Cun Zoo

Anders dan in veel andere dierentuinen is het bij Croco Cun Zoo mogelijk om een aantal dieren te aaien, te voeren of aan te raken. Hoewel wij zelf onze vraagtekens zetten of dergelijke interactie tussen bezoekers en dieren wel goed is, geniet Crococun wel voldoende aandacht onder de toeristen. Het kleinschalige dierenpark wordt vrij goed bezocht.

Kleine aapjes slingeren je door de bomen voorbij of komen nieuwsgierig even kijken. Bij de ingang kun je een zakje voer kopen om ze te voeren en dat weten de aapjes heel goed. Samen met een gids wandel je rustig door de niet al te grote dierentuin. Allerlei details van de dieren worden verteld en sommige dieren worden erbij gehaald. Het is een zeer aangename manier van het bezoeken van een dierentuin.

Meer info over Crococun

Croco Cun Zoo entree

Wet’n Wild Park

Het zeer populaire waterpark Wet’n Wild ligt op een kleine vijfentwintig kilometer afstand van Cancún. Omgeven door een prachtige tropisch aangeklede tuin zijn er tal van snelle en spectaculaire waterattracties te vinden. Benamingen als ‘Double Space Bowl’ en ‘Kamikaze’ staan garant voor veel plezier. Voor de kleinsten is er het Kids Park, waar natuurlijk ook veel waterpret te beleven is.

Meer info over Wet’n’Wild Cancun

Torre de Cancún

In het El Embarcadero Park aan de Kukulcán Boulevard is een lange toren te vinden. Deze Torre de Cancún is te bezoeken en staat daarmee garant voor een bijzonder goed uitzicht over dit stukje paradijs in Mexico. Helemaal als je weet dat het bovenste deel roterend is. De toren is dagelijks open van 9.00 uur tot 23.00 uur.

Torre de Cancún

Kukulcán Plaza

Aan de Kukulcán Boulevard ligt het prestigieuze winkelcentrum Kukulcán Plaza. Het gebouw wat vernoemd is naar een gevederde Maya slang bestaat uit twee verdiepingen. Het winkelaanbod is er divers te noemen en er zijn een aantal exclusieve zaken te vinden. Het winkelcentrum is dagelijks tot 22.00 uur geopend. Vergeet tijdens je bezoek vooral niet omhoog te kijken naar de schitterend gekleurde glazen koepel.

Meer info over Kukulcán Plaza

Museo de Arte Popular Mexicano

Op de tweede verdieping van het El Embarcadero Marina is een klein doch interessant museum te vinden. Er zijn verschillende culturele volkskunsten te bewonderen zoals traditioneel speelgoed, feestelijke kostuum, muziekinstrumenten, religieuze voorwerpen en maskers.

La Isla Shopping Village

Voor velen is La Isla Shopping Village het mooiste winkelcentrum van Cancún. Het openlucht winkelcentrum is gezellig aangelegd met bruggetjes over smalle waterstroken en gezellige winkelstraten en pleinen. Het winkelaanbod in La Isla Shopping Village is lekker afwisselend. Natuurlijk zijn hier de betere merken zoals Tommy Hilfiger, Guess en Diesel te vinden. Ook het aanbod van restaurants en lunchrooms zijn voortreffelijk. Verder zijn er bars, een klimmuur, een aquarium, een labyrint en bioscopen te vinden.

Meer informatie over La Isla

La Isla

Ruïnes El Rey

Zeker in vergelijking met de Chichen-Itza site zijn de Ruïnes El Rey minder spectaculair te noemen. Desondanks zijn ze zeker een bezoekje waard. Het wordt minder massaal bezocht en daarmee is het er veel rustiger. Een leuke bijkomstigheid hiervan is dat er heel veel leguanen te spotten zijn. Doordat de medewerkers van het park de leguanen regelmatig voederen zijn ze vrij tam en goed benaderbaar. De ruïnes El Rey bestaan uit resten van een aantal religieuze gebouwen en twee platforms. De geschiedenis verteld dat de Maya’s hier zich voornamelijk bezig hielden met de visserij en het handelen in zout. De Ruïnes El Rey bevinden zich in Cancún aan de Kukulcán Boulevard.

Ruïnes El Rey

Playa Delfines

Het prachtige witte zandstrand Playa Delfines is zeer populair en geliefd bij zowel de lokale bevolking als de toeristen. Her en der zijn wat palapas (rieten parasols) te vinden en er is een strand wacht aanwezig. De soms hoge golven hebben een grote aantrekkingskracht op watersporters. De stroming kan er erg verraderlijk zijn. Zeker met kleine kinderen moet je oppassen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat de zonsondergang er erg mooi is en dat er archeologische overblijfselen te bewonderen zijn. Deze zijn bekend onder de naam ‘The King’. Het strand ligt vlakbij het Hilton Hotel.

Meer info over Playa Delfines

Tulúm

Heel bekend in Tulúm is de oude Maya stad die aan zee gelegen is. De turquoise zee op de achtergrond geven de tempels een nog meer bijzondere uitstraling. Sommige ruïnes bevinden zich op twaalf meter hoge kliffen. Het beste is om de site van Tulúm zo vroeg mogelijk te bezichtigen. Het open gebied kan later op de dag behoorlijk warm worden en zeker drukker bezocht worden. Vanaf de parkeerplaats is het een wandeling van ongeveer één kilometer naar het begin van de Maya stad. Vergeet daarom niet vooraf een flesje water en eventueel een hoed mee te nemen. Er is een klein (en vaak druk bezocht) strandje waar je verkoeling van zee kunt krijgen.

Meer info over Tulum

Mayastad Tulum

Natuurpark Aktun-Chen

In natuurpark Aktun-Chen zijn schitterende grotten te ontdekken. Sommige van deze grotten zijn gevuld met water wat afkomstig is uit natuurlijke bronnen. Dit levert werkelijk sprookjesachtige locaties op. Daarnaast zijn er verschillende dieren in het park aanwezig en leuke attracties. Dit alles is zo gesitueerd zodat plezier en natuur mooi samen gaan. Er zijn verschillende tochten af te leggen, waarbij je grotten van meer dan vijf miljoen jaar oud bezoekt. Natuurlijk mag een verfrissende duik in een echte cenote niet ontbreken. Een cenote is een ondergrondse rivier met kraak helder water.

Isla Mujeres

Omdat zijn ontdekker Hernández de Córdoba er tijdens zijn bezoek voornamelijk beelden aantrof die in zijn ogen vrouwen voorstelden, heeft het eiland de naam Isla Mujeres gekregen. Het betekent simpelweg ‘vrouweneiland’. Met zijn geringe lengte van zeven kilometer is er niet heel veel te beleven. Er is een ruïne te vinden van een voormalige haciënda die ooit door een piraat voor zijn liefje werd gebouwd. Verder zijn er vooral mooie stranden en snorkel plaatsen te vinden. De meest geliefde snorkel plaats is bij het ecopark Garrafón.

Meer info over Isla Mujeres

Een strand op Isla Mujeres

Plaza Las Americas

Een plek waar je als toerist iets minder snel komt is Plaza Las Americas. Dat komt omdat dit winkelcentrum in het centrum van de stad te vinden is in plaats van in de toeristenzone. Dit overdekte zeer moderne winkelcentrum telt meer dan tweehonderd winkels en eetgelegenheden. De winkels lopen uiteen van duur tot zeer betaalbaar. En ook qua eten is er voldoende keuze. Tevens is er een speelhal en zijn er diverse bioscopen te vinden.

Coba

Omstreeks 1891 werd de Mayastad Coba ontdekt en nog altijd worden er opgravingen gedaan. De stad heeft iets kleinere tempels dan de 365 tellende treden van Chichen-Itza. La Iglesia telt de meeste treden en dat zijn er 128. De rijkelijk versierde bouwwerken laten zien dat het eens een zeer welvarende plek moet zijn geweest. Ook de vele voorwerpen die er gevonden zijn beamen dit. Een ander zeer bijzonder bouwwerk is het Conjunto de las Pinturas. Dit betekent verteld: de tempel van de schilderijen. Er zijn nog delen van kleur te vinden die duiden op muurschilderingen. De site van Coba is gelegen in een jungle. Het wandelpad er naartoe is prachtig. Vergezeld door wat fladderende vlinders, kleurrijke vogels en zelfs misschien wat apen doemen de tempels langzaam op. Coba is gelegen op ongeveer een vijftig kilometer ten noordwesten van Tulúm.

Tempel van Coba

Yal-Ku Lagune

Het is een stukje rijden, maar wel de moeite waard. De mooiste lagune van Yucatán ligt op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Cancún vlakbij de plaats Akumal. De inwoners rondom de Yal-Ku lagune en de plaats Akumal staan bekend om hun inzet voor de natuur. Het behoort tot de mogelijkheid om de lagune op eigen houtje te bezoeken, maar het kan ook onder begeleiding van een gids. Bij de rondleiding hoort ook het snorkelen inclusief benodigdheden in de lagune. Dit is een sublieme beleving. Het overwegend rustige water is glashelder waardoor alle kleurrijke tropische vissen en mooi koraal goed te bewonderen zijn. Enige waarschuwingen zijn echter wel op zijn plaats. Onder de tropische vissen bevinden zich ook de zeer giftige zee-egels.

Ek Balam

Op ongeveer een anderhalf uur rijden vanuit Cancún kun je de ruïnes van Ek Balam bewonderen. Sommige tempels en gebouwen van deze site liggen verdekt opgesteld in de bosrijke omgeving. De prachtige versieringen en beelden waarvan sommige nog wonderbaarlijk goed in tact zijn, laten zien dat de plaats welvarend is geweest. Het mooiste van Ek Balam is het graf van Ukit Kan Lek Tok, een eens machtige Maya koning.

Isla Holbox

Wie op zoek is naar prachtig verlaten stranden en een beetje rust, doet er goed aan om het eiland Isla Holbox te bezoeken. Isla Holbox is een eilandje vlak voor de kust van Yucatan ten noordwesten van Cancún. Binnen twintig minuten bereik je per veerboot vanuit Chiquilá het knusse eiland met zijn kleurige huizen. Het is bij uitstek een bestemming om heerlijk te relaxen, te snorkelen en vogels te spotten die er hun broedplaats hebben. Je kunt hier bijvoorbeeld de Caribische flamingo spotten als je geluk hebt.

Flamingo's in het water bij Isla Holbox
Kleurige huisjes op Isla Holbox